Healthy with Rebecca

Kontakt: healthywithrebecca@hotmail.com

Jag är ingen styrkelyftare

Publicerad 2015-06-02 19:23:02 i Tips,

Idag tänkte jag skriva om en sak som jag tycker är viktig att trycka på, nu när fler och fler hittar till gymmet. Det här med att maxlyfta. I början var jag som de allra flesta, sugen på att lyfta tyngre och tyngre för varje pass. Men så efter ett tag stannade jag upp och började fundera på; varför tränar jag? Jag tränar huvudsakligen för att det är så otroligt roligt, men jag tänker inte sticka under stolen med att jag vill bygga muskler för att jag tycker att det är snyggt. Så varför ska jag då träna som en styrkelyftare?
 
Självklart måste man börja trappa upp på vikter sakta men säkert i.o.m att man blir starkare och starkare, om man lyfter rätt. Men det här med att jaga vikter i alla övningar... Det finns ingen mening med det för en sådan som mig. Styrkelyftarnas mål är att bli starkare, att lyfta tungt i de tre huvudlyften. Kroppsbyggarna strävar främst mot de visuella målen, att bygga en symetrisk kropp.
 
Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mig, men det jag vill komma fram till är att jag blir lite bestört när jag ser människor på gymmet försöka maxa i s.k kompletteringsövningar, så pass mycket att de omöjligt kan få kontakt med de musklerna som faktiskt ska jobba! (jag dömer ingen, har själv varit där en gång i tiden) Det är därför man kan stå still på viktplatåer eller inte utvecklar sin fysik, för man tränar inte de musklerna som faktiskt ska jobba i en övning. Sen kan man självklart försöka maxa för att det är roligt, t.ex som när mitt mål var att dra 100kg i marklyft.
 
Sammantaget: fundera alltid, alltid, alltid på "vad är syftet med min träning?" och "vad är syftet med denna övning? Varför gör jag den?" och träna därefter. Kontakt med rätt muskler är viktigare än vad det är för vikt du hanterar. Man måste alltid kunna kontrollera den vikt man håller på med, och kunna utföra en övning hyfsat bra. Annars kommer du att ångra dig väldigt mycket om några år när diverse kroppsdelar skriker av smärta och skador.

Kommentarer

Postat av: Rund är också en form!

Publicerad 2015-06-03 13:57:10

Exakt så..! Teknik framför kg.

Jag är själv ingen utbildad PT, men när "t.o.m." JAG ser folk på gymmet som utöver övningar på ett skrämmande sätt, händer det att jag funderar allvarligt på att säga till.
Men det är sällan jag gör det. Bara om det är så felaktigt att det blir farligt..... :-(

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rebecca Rehn

En tränings- och hälsoblogg som fokuserar mycket på recept och tung styrketräning, men även välmående i stort. Jag som driver bloggen heter Rebecca, är 21 år gammal och kommer ursprungligen ifrån Härjedalen, men studerar just nu till Fysioterapeut på Uppsala universitet. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela